World No 1 Best selling Clonazepam tablet, side effect and more

World No 1 Best selling Clonazepam tablet, side effect and more

Disopan(Clonazepam)

Presentation

Disopan 0.5 : Each tablet contains Clonazepam USP 0.5 mg.

Disopan 1 : Each tablet contains Clonazepam USP 1 mg.

Disopan 2 : Each tablet contains Clonazepam USP 2 mg.

Disopan 1 injection: Each vial contains Clonazepam USP 1 mg in 1 ml solution.

Don’t Miss This: These 100 Best Christmas Quotes are Guaranteed to Get You Into the Holiday Spirit

Description

Chemically, clonazepam is a benzodiazepine derivative. It exhibits several pharmacologic properties, which are characteristics of the benzodiazepine class of drugs. In human it is capable of suppressing the spike and wave discharge in absence seizure (petit mal) and decreasing the frequency, amplitude, duration and spread of discharge in minor motor seizure.

Indications

Tablet:

• Anxiety disorders (Generalized, Phobic & Panic disorders)

• Insomnia and sleep disturbances

• Labile arterial hypertension

• Peri and Post menopausal anxiety (Anxiety in middle aged women)

• Burning Mouth Syndrome

• Peri and Post menopausal anxiety (Anxiety in middle aged women)

• Postoperative anxiety disorder

• Post traumatic stress disorder

• Anxiety in cancer patient (palliative treatment)

• Tension Headache

• Restless legs syndrome (RLS) or Wittmaack–Ekbom syndrome

• Nocturnal myoclonus

• Tourette’s syndrome

• Bipolar affective disorder

• Resistant depression

• Drug-induced dyskinesia

• Choreiform movement

• Fulgurant pain

• Trigeminal neuralgia

• Epilespsy

Injection:

• Epilepsy

• Status epilepticus

• Myoclonic seizure

• Typical and atypical absences (Lennox-Gastaut syndrome)

• Infantile spasm

• Tonic-clonic seizure

• Partial seizure

• Absence seizure

• Focal seizure

Dosage & Administration

Tablet:
Infants and children
Initial dose: 0.01 – 0.03 mg/kg/day. Up to 1 year: 0.25 mg daily in divided dose, not to exceed 0.05 mg/kg/days increase gradually to 0.5 – 1 mg.
Increment dose: not more than 0.25 – 0.5 mg 1 – 5 years: 0.25 mg daily in divided dose, at intervals of 3 days increase to 1 – 3 mg.
Maintenance dose: 0.1 – 0.2 mg/kg/day. 5 – 12 years: 0.5 mg daily in divided dose,
Dosing interval: b.i.d. / t.i.d. increase to 3 – 6 mg.

Don’t Miss This: Best Selling : Aknil Gel (Isotretinoin 0.05% w/w)

Don’t Miss This: Must Eat : Birria tacos, birria tacos near me, birria tacos recipe, birria tacos houston in Usa

Adults and elderly
Initial dose: 1 mg daily in divided dose (Elderly 0.5 mg), not to exceed 1.5 mg/day
Increment dose: 0.5 – 1 mg at intervals of 3 days
Maintenance dose: 4 – 8 mg/day
Maximum dose: 20 mg/day should be administered with caution
Dosing interval: b.i.d. / t.i.d.

Initial dose should be low and increased gradually to a maintenance dose that controls seizure without toxic effects. During discontinuation, the dose should be tapered.
Injection:
Infants and children: half of a vial (0.5 mg) by slow IV injection or by IV infusion. Adults: 1 vial (1 mg) by slow IV injection or by IV infusion. This dose can be repeated as required (1 – 4 mg are usually sufficient to reverse the status). In adults, the rate of injection must not exceed 0.25 – 0.5 mg per minute (0.5 – 1.0 mL of the prepared solution) and a total dose of 10 mg should not be exceeded.
Slow intravenous injection: The contents of the vial must be diluted with 1 mL of water for injection prior to administration so as to avoid local irritation of the veins. The injection solution should be prepared immediately before use. IV injection should be administered slowly with continuous monitoring of EEG, respiration and blood pressure.
Intravenous infusion: Clonazepam (the vial) can be diluted for infusion in a ratio of 1 vial (1 mg) to at least 85 mL diluting media. The diluting media can be any of the following: sodium chloride 0.9%; sodium chloride 0.45% + glucose 2.5%; glucose 5% or glucose 10%. These mixtures are stable for 24 hours at room temperature. Infusion bags other than PVC should be used for infusing Clonazepam. If PVC infusion bags are used then the mixture should be infused immediately or within 4 hours. The infusion time should not exceed 8 hours. Do not prepare Clonazepam infusions using sodium bicarbonate solution, as precipitation of the solution may occur.
Intramuscular injection: The IM route should be used only in exceptional cases or if IV administration is not feasible.

Side Effects

Tablet:
The most frequently occurring side effects of clonazepam are referable to CNS depression, drowsiness, fatigue, dizziness, muscle hypotonia, co-ordination disturbance, hypersalivation in infants, paradoxical aggression, irritability and mental change.
Injection:
Some side effects, like: fatigue, muscle weakness, dizziness, somnolence, light-headedness, ataxia, restlessness, hypersalivation in infants, paradoxical aggression, reduced co-ordination may occur with Clonazepam therapy but these effects are transient and generally disappears in the course of the treatment. Respiratory depression may occur in patients with pre-existing airways obstruction, or brain damage, or if other medications which depress respiration have been given. As a rule, this effect can be avoided by careful adjustment of the dose to individual requirements.

Precautions

Tablet:
When used in patients in whom several different types of seizure disorders coexist, clonazepam may increase the incidence or precipitate the onset of generalized tonic-clonic seizures (grand mal). This may require the addition of appropriate anticonvulsants or an increase in their dosages. The concomitant use of valproic acid and clonazepam may produce absence status. Periodic blood counts and liver function tests are advisable during long term therapy with clonazepam.

The abrupt withdrawal of clonazepam, particularly in those patients on long-term, high-dose therapy, may precipitate status epilepticus. Therefore when discontinuing clonazepam, gradual withdrawal is essential.

Clonazepam may produce an increase in salivation. This should be considered before giving the drug to patients who have difficulty handling secretions. Because of this and the possibility of respiratory depression, clonazepam should be used with caution in patients with chronic respiratory diseases.

Because of the possibility that adverse effects on physical or mental development could become apparent only after many years, a benefit-risk consideration of the long-term use of clonazepam is important in pediatric patients.
Injection:
The concomitant use of Clonazepam with alcohol and CNS depressants should be avoided. Such concomitant use has the potential to increase the clinical effects of Clonazepam, such as: severe sedation, respiratory and cardiac depression. In some cases, dose adjustment of other medications is necessary. Clonazepam may produce an increase in salivation. This should be considered before giving the drug to patients who have difficulty handling secretions. Clonazepam is adviced to use with caution in patients with chronic respiratory diseases. Because of the possibility that adverse effects on physical or mental development could become apparent only after many years, a benefit-risk consideration of the long-term use of clonazepam is important in pediatric patients.

Use in Pregnancy & Lactation

The use of clonazepam during pregnancy or lactation should be avoided. Clonazepam is excreted into the breast milk and should therefore be avoided in breast-feeding mothers.

Drug Interaction

Tablet:
The CNS-depressant action of the benzodiazepine class of drugs may be potentiated by alcohol, narcotics, barbiturates, nonbarbiturate hypnotics, antianxiety agents, the phenothiazines, thioxanthene and butyrophenone classes of antipsychotic agents, monoamine oxidase inhibitors and the tricyclic antidepressants, and by other anticonvulsant drugs.
Injection:
The CNS-depressant action of the benzodiazepine class of drugs may be potentiated by alcohol, narcotics, barbiturates, nonbarbiturate hypnotics, antianxiety agents, the phenothiazines, thioxanthene and butyrophenone classes of antipsychotic agents, monoamine oxidase inhibitors and the tricyclic antidepressants, and by other anticonvulsant drugs.

Over Dose

Tablet:
Symptoms of clonazepam overdosage, like those produced by other CNS depressants, include somnolence, confusion, coma and diminished reflexes.
Injection:
Symptoms of Clonazepam overdosage, like those produced by other CNS depressants, include: somnolence, confusion, coma and diminished reflexes.

Commercial Pack

Disopan 0.5 : Each box contains 10 blister strips of 10 tablets.
Disopan 1 : Each tablet contains Clonazepam USP 1 mg.
Disopan 2 : Each box contains 5 blister strips of 10 tablets.
Disopan 1 injection: Each box contains a vial of Clonazepam 1 mg in 1 ml solution and 1ml ampoule of water for injection.

1.Is clonazepam is a sleeping pill?

Answer : What Is Clonazepam And What Does It Treat? Clonazepam is a benzodiazepine. It is approved for the treatment of panic disorder (with or without agoraphobia), as well as certain types of seizure disorders. However, benzodiazepines are also commonly used to treat difficulty sleeping and alcohol withdrawal.

 

2.What are side effects of clonazepam?

Answer :  Clonazepam may cause side effects. Tell your doctor if any of these symptoms are severe or do not go away:

  • problems with coordination.
  • difficulty thinking or remembering.
  • increased saliva.
  • muscle or joint pain.
  • frequent urination.

 

 

3.Is clonazepam good for anxiety?

Answer : Klonopin (clonazepam) is a medication indicated for the treatment of panic disorder and seizure disorders. It is also used in a variety of other anxiety-related disorders and sometimes prescribed as a second-line treatment for social anxiety disorder (SAD). 1 It’s in a class of drugs known as benzodiazepines.

 

4.Who should not take clonazepam?

Answer : You should not take clonazepam if you have: narrow-angle glaucoma; severe liver disease; or. a history of allergic reaction to any benzodiazepine (alprazolam, diazepam, lorazepam, Ativan, Restoril, Tranxene, Valium, Versed, Xanax, and others).

 

  1. How long will I sleep if I take clonazepam?

Answer : You can start feeling its effects within an hour. Klonopin usually lasts for 8-12 hours, meaning you should be able to sleep through the night when you are on the right dose for you of this medication.

 

6.Is 0.5 mg of clonazepam a lot?

Answer : Adults and children 10 years and older—At first, 0.5 milligram (mg) 3 times per day. Your doctor may adjust your dose as needed. However, the dose is usually not more than 20 mg per day.

 

  1. Can clonazepam make you gain weight?

Answer : Benzos are one of the many drugs that can cause severe side effects and withdrawals. Benzos and weight gain are often associated with each other, with weight gain being a common symptom of benzo addiction. Many individuals who take prescription benzos including Xanax or Clonazepam experience weight gain.

 

  1. Does clonazepam make you depressed?

Answer : Clonazepam may increase the risk of depression or unmask depression or increase the risk of suicidal thoughts. Monitor for worsening of mood.

 

9.Can clonazepam Cause Depression?

Answer : Clonazepam Emotional Side Effects

Most people who use the drug have physical side effects that diminish over time, but the emotional side effects of clonazepam abuse can be long-term and severe. Some of the emotional side effects of clonazepam include the following: DepressionSleep disturbances.

 

  1. How can I calm my anxiety fast?

Answer : How to calm down quickly

  1. One of the best things you can do when you start to feel that familiar panicky feeling is to breathe. …
  2. Name what you’re feeling. …
  3. Try the 5-4-3-2-1 coping technique. …
  4. Try the “File It” mind exercise. …
  5. Think about something funny. …
  6. Distract yourself. …
  7. Take a cold shower (or an ice plunge)

 

11.Is clonazepam good for stress?

Answer : Clonazepam works by increasing levels of a calming chemical in your brain. This can relieve anxiety, stop seizures and fits or relax tense muscles. The most common side effect is feeling sleepy (drowsy) during the daytime.

 

12.How long does clonazepam work for anxiety?

Answer : Klonopin has a long half-life (the half-life of a drug is the time it takes for its peak blood level to fall by 50) at 30-40 hours, and its effects last 8-12 hours, with peak levels around 4 hours.

 

  1. What symptoms does clonazepam treat?

Answer : Clonazepam is used for:

  • The treatment of panic disorder.
  • Certain types of seizures, specifically petit mal seizures, akinetic seizures, and myoclonus, as well as Lennox-Gastaut syndrome. …
  • The short-term relief of symptoms of anxiety.

 

 

14.Why do doctors prescribe Clonazepam?

Answer : Clonazepam is used to prevent and control seizures. This medication is known as an anticonvulsant or antiepileptic drug. It is also used to treat panic attacks. Clonazepam works by calming your brain and nerves.

 

15.Does clonazepam help depression?

Answer : Clonazepam is useful for treatment-resistant and/or protracted depression, as well as for acceleration of response to conventional antidepressants.

 

16.How long does clonazepam 0.5 mg stay in your system?

Answer : It has a long half-life and can remain in a person’s system for weeks. In studies, Klonopin was detectable on a urine test for up to a month, on a hair test for up to 28 days, and on a saliva test for up to 5 or 6 days. Abuse of Klonopin can lead to addiction and physical dependence.

 

17.How many hours does clonazepam work?

Answer : Clonazepam’s effects last about 8 to 12 hours, so the clonazepam dosage for healthy adults is 2 to 3 times a day. It works quickly, usually within an hour, and reaches peak levels by about four hours. The clonazepam half-life is long at 30 to 40 hours. This means it can take several days to rid the body of it.

 

18.Can clonazepam keep you awake?

Answer : Users of Klonopin may feel extremely fatigued and unable to keep up with daily life. They might be struggling with insomnia that keeps them up all night, tossing and turning. Likewise, it’s hard to keep their eyes open during daylight hours. Other Klonopin users are tired no matter how much sleep they get.

 

19.Is clonazepam safe for long-term use?

Answer : Clonazepam is not generally recommended for long-term use because it is known to be a habit-forming substance. Over time, the patient’s body tends to build a tolerance to clonazepam.

 

20.Does Klonopin feel like Xanax?

Answer : Of the two prescription medications, Klonopin is more addictive than Xanax. The reason for this is because Klonopin produces a greater feeling of euphoria. The more your brain experiences this feeling, the more you want to feel it time and again.

 

21.Is clonazepam bad for kidneys?

Answer : Clonazepam (applies to clonazepam) renal/liver disease

The use of clonazepam is considered by the manufacturer to be contraindicated in patients with clinical or biochemical evidence of significant liver disease. Clonazepam is primarily metabolized by the liver, and the metabolites are eliminated by the kidney.

 

22.How long does benzo belly last?

Answer : “Benzo belly” itself usually begins in the protracted withdrawal phase. It may continue for several weeks after the last dose of a benzodiazepine. Symptoms usually get better with time, but may last a year or more for some people.

 

  1. Can clonazepam change your personality?

Answer : Behavioral side effects associated with clonazepam may include agitation, aggression, hyperactivity, irritability, property destruction, and temper tantrums.

 

24.What is the 3-3-3 rule for anxiety?

Answer :See, absorb, identify, accept it‘: Manage anxiety with the ‘3-3-3 rule’

 

25.What is the 333 rule for anxiety?

Answer : Follow the 3-3-3 rule.

Look around you and name three things you see. Then, name three sounds you hear. Finally, move three parts of your body — your ankle, fingers, or arm

 

26.Why do I have anxiety for no reason?

Answer : Anxiety can be caused by a variety of things: stress, genetics, brain chemistry, traumatic events, or environmental factors. Symptoms can be reduced with anti-anxiety medication. But even with medication, people may still experience some anxiety or even panic attacks.

27.Is clonazepam good or bad?

Answer : As with all benzodiazepines, clonazepam (Klonopin) has the potential to be dangerous, which is why it should only be taken as prescribed by a healthcare provider. It is not recommended for long-term use because of its side effects and its risk of being addictive.

28.Is clonazepam a muscle relaxer?

Answer : Baclofen and Klonopin (clonazepam) are muscle relaxants used for treating muscle spasms. A difference is baclofen is also used to treat muscle clonus, rigidity, and pain caused by multiple sclerosis.

29.Is clonazepam a high risk drug?

Answer : Risk of abuse or misuse of this medication is very high. This drug poses dependence, withdrawal symptoms and other long-term effects.

When should you not take clonazepam?

Conditions:

  1. suicidal thoughts.
  2. alcohol intoxication.
  3. drug abuse.
  4. wide-angle glaucoma.
  5. closed angle glaucoma.

30..Is clonazepam a mood stabilizer?

Answer : Altogether there are only a few reports on the use of this compound as a mood stabilizer, most of them describing patients suffering from bipolar affective disorder. The aim of this investigation was to evaluate clonazepam as a phase prophylactic medication in affective disorder.

 

31.How many .5 Clonazepam can I take?

Answer : Clonazepam dosage

For seizures, the dosage for adults is 0.5 mg three times per day. A doctor can increase the dosage in increments of 0.5 mg to 1 mg until the seizures are under control. The maximum dosage should not exceed 20 mg per day.

  1. Does clonazepam affect serotonin levels?

Answer : In addition, clonazepam decreases the utilization of 5-HT (serotonin) by neurons and has been shown to bind tightly to central-type benzodiazepine receptors. Because clonazepam is effective in low milligram doses (0.5 mg clonazepam = 10 mg diazepam), it is said to be among the class of “highly potent” benzodiazepines.

33.Can I have a glass of wine with Klonopin?

Answer : Klonopin is the brand name for an anti-anxiety medication, with the generic name of clonazepam. This medication is in the family of benzodiazepine medications, and therefore should not be combined with alcohol.

  1. Does clonazepam lower heart rate?

Answer : Clonazepam is thought to increase the presence of gamma amino-butyric acid (GABA) in the brain, which helps to slow down heart rate and blood pressure, and calm emotional disturbances.

35.Can I cut clonazepam in half?

Answer : General. A person can take clonazepam with or without food. They should take this drug at the times recommended by a doctor. A person can cut or crush the tablet.

36.Does clonazepam cause Alzheimer’s?

Answer : Long-term use of benzodiazepines like Klonopin has been linked to an increased likelihood of developing Alzheimer’s disease later in life. CBS News reports the increased risk is as high as 51 percent. Less intense forms of memory loss are very common, as well.

37.Is Klonopin or Ativan stronger?

Answer : Is Klonopin or Ativan more effective? In general, both Klonopin and Ativan are effective drug treatments

38.Is Klonopin a narcotic?

Answer : Many people ask the question, “is Klonopin an opioid?”. The answer would be a resolute no, although Klonopin is a narcotic like any prescription opioid, it is not an opioid. Klonopin belongs to a class of drugs called benzodiazepines. Clonazepam, the generic form of Klonopin, is used to prevent and control seizures.

39.Does clonazepam affect liver?

Answer : The most common side-effects of clonazepam include drowsiness, dizziness, fatigue, ataxia, depression, and problems with memory. Anticonvulsant treatment for epilepsy frequently causes abnormalities in liver function; thus, clonazepam may also cause temporal elevation of liver enzyme levels.

40.Is clonazepam safe for elderly?

Answer : Persons over the age of 65 are at the greatest risk for adverse effects from benzodiazepine drugs like Ativan (lorazepam) or Xanax (alprazolam), Klonopin (clonazepam), Valium (diazepam), Librium (chlordiazepoxide) and Tranxene (clorazepate dipotassium).

41.What color is urine when your kidneys are failing?

Answer : Brown, red, or purple urine

Kidneys make urine, so when the kidneys are failing, the urine may change. How? You may urinate less often, or in smaller amounts than usual, with dark-colored urine. Your urine may contain blood.

 

42.Can I drink alcohol 4 hours after taking Clonazepam?

Answer : It is important not to mix Klonopin and alcohol, even with a legitimate Klonopin prescription. It is also very important not to abuse these drugs, especially together, because they can quickly enhance each other’s effects, which can lead to a higher risk of overdose, hospitalization, and death.

  1. Can I break a 1mg clonazepam in half?

Answer : General. A person can take clonazepam with or without food. They should take this drug at the times recommended by a doctor. A person can cut or crush the tablet.

 

44.Can Clonazepam cause memory loss?

Answer : While memory loss is a common side effect of clonazepam use, the symptoms are likely to cease when a person ends their short-term use. However, prolonged and excessive use of the drug can cause brain damage that might be irreversible.

45.Is clonazepam a painkiller?

Answer : Clonazepam is prescribed for anxiety, panic disorders and certain types of seizures. It doesn’t treat pain directly, but it may be prescribed as a supplemental medication to treat additional symptoms or co-occurring mental health concerns.

Can clonazepam cause dementia?

Long-term use of benzodiazepines like Klonopin has been linked to an increased likelihood of developing Alzheimer’s disease later in life. CBS News reports the increased risk is as high as 51 percent. Less intense forms of memory loss are very common, as well.

46.Does clonazepam help depression?

Answer : Clonazepam is useful for treatment-resistant and/or protracted depression, as well as for acceleration of response to conventional antidepressants.

 

1 thought on “World No 1 Best selling Clonazepam tablet, side effect and more”

Leave a Comment